W ramach upowszechniania wiedzy o zakończonym
projekcie „Polski Ocet Owocowy” prezentowaliśmy rezultaty naszych działań na
stoisku Strefy Innowacji podczas targów Agrotechnika 2025 organizowanych
przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach.
Odwiedzający mieli wyjątkową okazję spróbować naturalnego octu owocowego,
powstałego w gospodarstwie Moniki Bankiewicz – rolniczki, będącej konsorcjantem
w Grupie Operacyjnej EPI „Polski Ocet Owocowy”.
Na stoisku projekt reprezentowały dr Beata Bartodziejska oraz dr inż. Anna Szosland-Fałtyn z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi – jednostki naukowej, która prowadziła badania w ramach projektu. Z ramienia Lidera GO obecna była także mgr Monika Szadkowska – broker innowacji.
Degustowany ocet zachwycił wszystkich odwiedzających swoim naturalnym smakiem i aromatem, a jednocześnie przypominaliśmy o jego cennych właściwościach prozdrowotnych, wynikających z wykorzystania lokalnych szczepów mikroorganizmów i braku sztucznych konserwantów.
Dziękujemy za ogromne zainteresowanie i inspirujące rozmowy o innowacjach w rolnictwie i przetwórstwie!